Ved en friskluft-temperatur ved luftindtaget i toppen af vinduet på ca. 12 °C eller lavere er Winvent –ventilen i sin minimumsstilling – svarende til at friskluftindtaget er reduceret til ca. ¼, set i forhold til det maksimale friskluftindtag ved fuldt åben ventil.
Men hvordan kan det lade sig gøre at reducere ventilationsluftmængden ved lave udetemperaturer, uden at det går ud over indeklimaet?
Det beror på det fysiske faktum, at når kold (ude)luft med en temperatur på f. eks. 10 °C og en relativ luftfugtighed på f. eks. 100 % RF tages ind i en bygning og varmes op til f. eks. 22 °C, så falder den relative fugtighed til ca. 45 % RF.
Denne forholdsvis tørre luft vil via den naturlige opfugtning i bygningen, hidrørende fra menneskers ophold, kunne accepteres stigende til f.eks. ca. 80 % RF, resulterende i en gennemsnitlig RF i bygningen på ca. 63 % RF, hvilket er meget passende og vil opleves som behageligt.
Under disse forhold vil der kunne fjernes ca. 6 g vand pr. m³ rumluft, der suges ud fra bygningen. Men hvis udetemperaturen i stedet var f. eks. 15 °C med en relativ luftfugtighed på f. eks. 100 % RF, og denne luft blev taget ind i en bygning og varmet op til f. eks. 22 °C, så ville den relative fugtighed falde til ca. 63 % RF.
I dette tilfælde har rumluften altså allerede nået den gennemsnitsværdi som den relative luftfugtighed havde i rumluften i det første eksempel – og altså inden den er kommet ind i bygningen, og inden den er tilført nogen form for rumfugt.
Hvis det igen accepteres, at den relative luftfugtighed, der suges ud fra bygningen må stige til ca. 80 % RF, så vil det resultere i en gennemsnitlig RF i bygningen på ca. 72 % RF, hvilket er en anelse højt i relation til ønsket om et godt og komfortabelt indeklima.
Under disse forhold vil der kun kunne fjernes ca. 3 g vand pr. m³ rumluft, der suges ud fra bygningen.
Det betyder, at for at fjerne den samme mængde rumfugt som ved en udetemperatur på ca. 10 °C, så skal ventilationsluftmængden ved en udetemperatur på ca. 15 °C være den dobbelte.
Det er disse fysiske love og sammenhænge Winvent udnytter, og som giver de forholdsvis store energibesparelser på ventilationen – vel at mærke uden at gå på kompromis med indeklima og komfort. I sommerperioden, hvor bygningen ikke har noget opvarmningsbehov, træder Winvent-ventilens 2 øvrige funktioner i kraft (via aktuator nr. 02) – dels ved at ventilen ved en udetemperatur på ca. 20 °C gradvis begynder at tage frisk luft ind direkte fra det fri i toppen af vinduet.
På varme sommerdage, hvor udetemperaturen når op på ca. 23 °C eller mere, deler Winvent-ventilen sig funktionsmæssigt op i 2 dele.
Dels lukker 5/7 af ventilen helt af for luftindtaget fra bunden af ventilationsvinduet og op gennem luftmellemrummet mellem de 2 ruder, således at frisk luft til bygningen nu udelukkende tilføres direkte fra det fri via sommer-luftindtaget øverst i vinduet.
I den sidste 2/7 af ventilen, som ligeledes står åben mod det fri, forbliver der åbent mod luftmellemrummet mellem ruderne og luftindtaget i bunden af vinduet, hvilket bevirker, at der ventileres og køles mellem ruderne.
Det vil bidrage til at skabe et mere komfortabelt indeklima.